Meme Estetiği
Jinekomasti
Jinekomasti; erkekte meme büyümesine verilen isimdir. Bu durum meme başında memenin kendi dokusunda veya meme cildinde fazlalık olarak kendini gösterebilir.
Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi)
Jinekomasti Hakkında Merak Edilenler
1Jinekomastinin nedenleri nelerdir?
Genetik nedenler, kullanılan ilaçlar, obezite ve bazı hastalıklar bu duruma neden olabilir. O yüzden ameliyat öncesi etkenin araştırılması için doktorunuzla iletişime geçmek en önemlisidir.
Jinekomasti şikâyeti olan bireylerin en sık yakınmaları; tişört giyememek, havuza veya denize girememek gibi psikososyal problemlerdir.
2En erken ne zaman ameliyat olabilirim?
Jinekomasti bazen ergenlik döneminde hormonların halen dengelenmemiş olduğu durumda da görülebilir. Fakat kişiler ergenlik dönemi sonunda jinekomasti şikâyetlerinin geçtiğini görebilirler. Bu yüzden operasyon genelde 16 -18 yaşından sonra yapılması daha uygundur.
3Ameliyat sonrası iz kalır mı?
Yapılan her operasyon öyle yada böyle her türlü iz bırakır. Kalacak izin miktarı seçilen operasyon tekniğine göre oluşur. Eğer kişinin sadece yağ fazlalığı varsa glandüler doku dediğimiz meme dokusu az ise ve cilt fazlalığı yoksa bu hastalarda sadece liposuction denilen yağ alma yöntemiyle 1’er cm’lik minimal izlerle operasyonu sonlandırmak mümkündür. Fakat hastanın meme başında genişleme , glandüler doku fazlalığı var ise ve cilt minimal fazla ise bu durumda meme başı çevresinden yapılan kesilerle operasyon yönetilir.
Fakat özellikle aşırı kilo kaybı hikâyesi olan hastalarda sorun; yağ dokusu fazlalığı değil cilt fazlalığıdır. Bu hastalarda daha uzun kesiler kullanılması gerekir. En uygun tekniklerden bir tanesi de göğüs altında tek çizgi kullanılarak yapılan meme küçültme ameliyatıdır.
4Ameliyat sonrasında neler yapmam gerekir?
Jinekomasti ameliyatından sonra hastaların 4-6 hafta korse kullanması önerilir. Bu korseler bant şeklinde ya da atlet şeklinde olabilir. Korse kullanımındaki amaç altındaki yağ ve meme dokusu alınan derinin tekrar adapte olabilmesini sağlamaktır.
Genelde ameliyattan 3 gün sonra hastalar duş alabilir. Ameliyattan 3 hafta sonra kol hareketi gerektirmeyen antrenmanlara başlayabilirler. Kol hareketi gerektiren antrenmanlara ameliyattan4-6 hafta sonra başlayabilirler. Ameliyat sonrası ilk 2-3 gün minimal ağrılar görülebilir fakat günlük aktivitelerini etkileyecek sorunlar oluşturmaz. İlk 1 hafta şişlik morluk görülebilir fakat ilk 1 ay içinde çok hızlı şekilde geriler. Genelde nihai sonuç, 4-6 ay içerisinde meme dokusunu örten cildin tekrar alt dokulara adapte olmasıyla elde edilir.